Kako uspjeti u turističkoj industriji?

Turizam predstavlja „fenomen velikog potencijala“. Bio on kulturni, zdravstveni, eko, održivi, avanturistički, vjerski ili neki drugi. Sve su to brojni oblici turizma koji nas asociraju na istraživanje interesa, razonodu, hedonizam i opuštanje od naše svakodnevnice.

 

Ako ste propustili naš webinar od 27.04.2021. pokušat ću vam dočarati o čemu smo pričali. Naši gosti, koji žive turizam i hotelijerstvo i koji su u toj branši pronašli ispunjenje svojih snova, podijelili su svoja iskustva, karijerni put i dobre savjete našim studentima.

 

Krenimo prvo sa jednom damom koja je ostavila duboki dojam na naše studente u publici.

Jovana Pejčić je poznati ekspert za turizam i svojim poslovnim aktivnostima pokriva područje centralne i istočne Europe. Rodila se u Beogradu, studirala u Švicarskoj, nakon toga proputovala cijeli svijet, a onda se skrasila na Hvaru. Jovana kaže da je Hrvatska fenomenalno mjesto za život, turizam je u Hrvatskoj dosegao tek 30% svojih potencijala i mnogi uzbudljivi projekti i investicije tek se očekuju u ovoj regiji. Neke od njih pregovara i Jovana.

 

Ona je također i marketinška stručnjakinja koja je pomogla tisućama mladih koji su željeli započeti ili nastaviti školovanje u Švicarskoj kako bi ostvarili međunarodnu karijeru u uzbudljivoj i dinamičnoj turističkoj industriji. Putem osobnog savjetovanja u kojem se razgovara o prethodnom iskustvu, osobnosti, snovima i ciljevima u karijeri, preporuča im najbolje smjerove studiranja koji će ih dovesti do njihovih ciljeva.

Jovana savjetuje svakome tko si to može priuštiti da ode studirati hotelijerstvo u Švicarsku. Tamo ćete na jednom mjestu dobiti znanje i praksu, a vaš osobni network uključivat će studente, profesore i poslodavce iz cijelog svijeta. Na taj način ubrzat ćete svoju karijeru za minimum 10 godina.

 

Nakon toga nam se predstavio naj-cool dekan kojeg sam ikada imala priliku upoznati. Max Behesht kaže: „Ne biste trebali tražiti samo radno mjesto, čak ni samo karijeru, trebate težiti ka radu koji vas ispunjava i čini zadovoljnima. Svi zaslužujete posao kroz koji će se ispuniti vaša svrha!“

 

Max nam je ispričao kako izgleda posao dekana na fakultetu César Ritz i Akademiji kulinarstva u Luzernu. Zamislite, njegova vrata su uvijek otvorena, i većinu dana on priča sa studentima o njihovom iskustvu studiranja, uspjesima i padovima, te prijedlozima za poboljšanje studija. Jeste li ikada čuli da studenti u Hrvatskoj imaju otvorena vrata kod svojih dekana?

 

No Max nije samo profesor i dekan, on je također i poduzetnik. Osnivač je R.M.B. grupe koja istražuje izvrsnost i angažman zaposlenika, kvalitetu pružanja usluga, iskustvo kupaca i liderstvo. Kako se zbog posla u proteklih 20 godina selio više od 25 puta, usput je uspješno učio strane jezike i kulture, gradio odnose s gostima, potrošačima, krajnjim korisnicima, poslovnim partnerima i korporativnim klijentima (od kojih su mnogi bili izvršni direktori u turističkom sektoru).

 

Iskreno, kada sam vidjela na koji način on pristupa ljudima, malo je reći da sam oduševljena. Ta ljubaznost, otvorenost, vedrina i motivacija koja izlazi iz njega, ne može se dočarati riječima. Doslovno možete s njime popit kavu i opušteno čavrljat. Njegovi studenti su njegova inspiracija, njihov osobni razvoj je za njega pravo bogatstvo uspjeha. Pa nije ni čudo da studente koji završe Cesar Ritz College zovu “Hotelijeri nad hotelijerima”.

 

 

Ako te zanima SEG, javi se da te spojimo sa Hrvatima koji su studirali tamo!

 

A na kraju nas je očarao Jason Smith, direktor tvrtke Yummy Jobs, koji nam je ponudio posao u Disney Worldu!

 

Jason Smith je imao ludu sreću da kao student dobije plaćenu praksu u Disney Worldu na Floridi, a onda je 2000. godine odlučio osnovati tvrtku koja će omogućiti i drugim studentima takvo fantastično iskustvo. Kako se povećavao interes studenata za plaćenom praksom u Americi, njegova tvrtka je ubrzo postala internacionalna, a osim Disneya koji je i dalje njegov glavni partner, njegovi partneri su mnogi poznati američki luksuzni hoteli, restorani, resorti i country klubovi.

 

Ako i vi želite na steći radno iskustvo u Americi, možete to ostvariti ukoliko studirate ili ste netom završili studij hotelijerstva ili turizma u Hrvatskoj. Praksa traje 6 mjeseci ili 12 mjeseci! Javite se za više informacija.

 

 

Magic Kingdom, here I come! 🙂

 

Za kraj, poslušajte dojmove Valentine Jakić koja je sudjelovala na samoj radionici.

Play Video

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *